www.pasimaenranta.fi
   
PerusSuomalaisena ehdokkaana tarjoan
varteenotettavan vaihtoehdon.
 | Pasi Mäenranta  | Kunnallista  | Kirjoituksia  | Tapahtumia  | Vaaleista  | Ota yhteyttä  | Pasin blogi  | 

Kirjoituksia yhteiskunnallisista asioista


06.09.2008
Elämää on vanhan Rauman ulkopuolellakin

Rauman rajat siirtyvät kuntaliitosten johdosta, mutta kaupunginpäättäjillä ajatusmaailma ei avarru vaan siinä näkyy ”akvaariomalli”. Tulevaisuutta ei nähdä laajemmassa mittakaavassa. Tämä kyvyttömyys on tullut esille kunnallisessa päätöksenteossa viime vuosien aikana. Alimitoitukset suunnitteluvaiheen hinta-arvioissa ovat saaneet päätöksiä hyväksyntään. Tämä on kaupunkilaisille turmioksi, sillä lisärahoitusta on myönnettävä, että valmista saadaan aikaiseksi.

Syyskuinen päätös vuodelta 2006 jolla lakkautettiin kylä- ja lähikouluja tulee kaupungille kalliiksi. Maksajina ovat Raumalaiset ja kärsijöinä koululaiset. Lakkautuspäätöksen läpi junttaamisen aikaan oli havaittavissa laskelmissa puutteita. Näiden lisäksi kohonneet polttoaine ja rakennuskustannukset ovat entisestään nostamassa lakkautusten hintaa. Opetustoimen budjettia koetetaan pelastaa laittamalla kaikki alle 5 km:n koulumatkan päässä olevat lapset omatoimisesti suoriutumaan matkastaan huomioimatta koulutien turvallisuutta. Vanhemmista on tulossa maksajia, mikäli he haluavat lapsilleen turvallisen koulumatkan.

Kaupunki teki 12 milj. euroa ylijäämää, mutta silti läpi juntatusta kouluratkaisusta joutuvat kärsimään koululaiset ja heidän vanhempansa. Tämän tyyliset päätökset eivät ainakaan lisää kiinnostusta muuttaa Raumalle. Kustannusten osoittautuessa korkeammaksi päättäjien pitäisi osoittaa vastuuta päätöksistään ja pystyä osoittamaan lisää rahaa koulukyydityksiin. Lisärahoituksen voisi ottaa vaikka vanhan Rauman ehostuksesta.

Vuosituhannen vaihteesta Rauman asukasluku on vähentynyt yli 1400 hengellä. Kuluneen vuoden aikana kesäkuun loppuun mennessä 324 henkilöä on poistunut Raumalta. Keskusteluja on käyty uusien asukkaiden houkuttelemiseksi Raumalle, mutta se on rikkinäisen ämpärin politiikkaa. Ensin tulisi saada nykyiset asukkaat pysymään kaupungissa.

Asuinkunnan arvostus syntyy siitä kuinka kaupunki ottaa asukkaidensa tarpeet huomioon kokonaisvaltaisesti. Vapaus valita asuin paikka, kerhotoiminta, koulut, terveyspalvelut ja monet muut, jopa pieneltä tuntuvat asiat, ovat tätä huomioon ottamista. Tämän hetken kaupunkikeskeisessä politiikassa Raumalla ei tunnu olevan sijaa lapsiperheille.

Lämmitetyt ja kivetyt kadut vanhassa Raumassa eivät tuo uusia asukkaita kaupunkiin. On aika lopettaa rahan kylväminen toisarvoisiin kohteisiin ja saatava se investointeihin, joilla oikeasti on merkitystä kaupunkilaisille. Nykyisille elämän helpotukseksi ja toivottavasti tuleville syyksi muuttaa Raumalle. Ulkoisesti näyttävän näpertelyn on aika loppua. Raumasta täytyy tehdä Satakunnan veturi, joka vetää puoleensa asukkaita sekä yrityksiä ja siinä ei vanhakantaisilla jarrumiehillä ole sijaa.

Eräs kaupunginhallituksen jäsen oli tullut onnelliseksi kävellessään vanhassa Raumassa. Hän ei ilmeisesti poistunut sieltä, ettei tulisi paha mieli. Perheissä ei riitä onnelliseksi tuleminen vanhassa Raumassa, jos oman asuin alueen asiat ovat huomiotta päättäjien taholta. Raumalla tarvitaan kaupungin investointeja ja ylläpitoa muuallakin kuin ydinkeskustassa. En nyt halua osoittaa syylliseksi vain vanhaa Raumaa, mutta se tuntuu olevan päätöksissä elämää tärkeämpi asia ja kuitenkin elämää on vanhan Rauman ulkopuolellakin. Saadaksemme Raumasta viihtyisä ja puoleensa vetävä kaupunki, on päätöksen tekoon saatava uutta vetoa ja tuuletettava ummehtunut valtuustosali raikkailla tuulilla.


TAKAISIN

Pasi Mäenranta


www.perussuomalaiset.fi
PerusSuomalainen vaihtoehto Rauman ja Satakunnan edunvalvontaan.